FAQ

Over anonimiseren

Welke gegevens worden geanonimiseerd?

Anonimizer lakt standaard de volgende gegevens:

 • Eigennamen
 • Adressen
 • Postcodes
 • Burgerservicenummers (BSN)
 • BTW-nummers
 • Telefoonnummers
 • E-mailadressen
 • Bankrekeningnummers (IBAN)
 • Handtekeningen

Kun je een geanonimiseerd document ook weer terughalen naar het origineel?

Nee. Anonimiseren is onomkeerbaar. Wat gelakt is, is echt onzichtbaar gemaakt. Er blijft geen verborgen tekst in het document achter.

Hoe upload ik te anonimiseren documenten naar Anonimizer?

In het omkaderde gedeelte linksboven in het scherm kunt u documenten uploaden. Sleep daarvoor uw documenten van uw computer naar het kader. Het document zal dan uploaden naar Anonimizer. U kunt ook in het kader klikken. Er opent dan een pop-up van waaruit u uw documenten kunt selecteren. Als een document door Anonimizer ontvangen is, ziet u het staan in de lijst staan onder 'Documenten'.

Hoe download ik geanonimiseerde documenten van Anonimizer?

Wanneer uw document verwerkt is, kunt u het downloaden uit Anonimizer. In de lijst met documenten ziet u een paars download-symbool staan links van uw document. Als u hierop klikt wordt het document gedownload naar de standaard download-folder op uw computer. U hoeft overigens niet in Anonimizer te wachten tot uw document klaar is. Als het bestand is verwerkt, dan ontvangt u een mailtje. Hierin staat een link waarmee u het document direct kunt downloaden.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat bepaalde gegevens ALTIJD geanonimiseerd worden?

Stel u heeft heeft een term waarvan u wilt dat deze wordt weggehaald, ondanks dat het geen AVG-gevoelig iets is. Als u wilt dat dit adres altijd geanonimiseerd wordt, dan kunt u dit adres vastleggen in de 'Altijd weglakken' lijst. In de 'Altijd weglakken' lijst kunt u specifieke gegevens opgeven die altijd moeten worden verwijderd.
In het kader rechtsboven vindt u de instellingen. Klik op de button 'Aanpassen'. Er wordt een pop-up venster geopend met instellingen. Hier ziet u twee mogelijkheden: 1. Altijd weglakken en 2. Altijd laten staan.
U kiest optie 1. Altijd weglakken. Iedere term die weggelakt moet worden, zet u op een nieuwe regel. Let op, de woorden zijn hoofdlettergevoelig.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat bepaalde gegevens NOOIT geanonimiseerd worden?

Stel u heeft heeft een algemeen bezoekadres dat voorkomt op uw correspondentie. Als u wilt dat dit adres altijd gewoon blijft staan, dan kunt u dit adres vastleggen in de 'Altijd laten staan' lijst. In de 'Altijd laten staan' lijst kunt u specifieke gegevens opgeven die nooit moeten worden weggelakt en gewoon mogen blijven staan.
In het kader rechtsboven vindt u de instellingen. Klik op de button 'Aanpassen'. Er wordt een pop-up venster geopend met instellingen. Hier ziet u twee mogelijkheden: 1. Altijd weglakken en 2. Nooit weglakken.
U kiest optie 2. Nooit weglakken. U geeft bijvoorbeeld het adres 'Markt 1' op, dan blijft overal in een document 'Markt 1' staan. Andere adressen zoals 'Markt 10' worden wel geanonimiseerd. Iedere term die moet blijven staan, zet u op een nieuwe regel. Let op, de woorden zijn hoofdlettergevoelig.

Er is een document niet geanonimiseerd. Wat is er mis?

Wij streven ernaar alle typen documenten succesvol te verwerken en te anonimiseren. Toch kan er natuurlijk iets misgaan. Als Anonimizer het document niet heeft kunnen verwerken, dan krijgt u hier een melding van in de documentenlijst.

Over accounts, organisatie etc.

Wie is binnen mijn organisatie de contactpersoon voor Anonimizer?

Klik op het pijltje naast uw gebruikersnaam rechtsboven in het scherm. In het menu kiest u voor 'Mijn organisatie'. Hier vindt u de contactpersoon.

Waar kan ik zien hoeveel ik geanonimiseerd heb?

Klik op het pijltje naast uw gebruikersnaam rechtsboven in het scherm. In het menu kiest u voor 'Mijn gegevens'. Hier vindt u een overzicht waarin ook het aantal pagina's staat dat u heeft verwerkt. U ziet hier het totaal aantal pagina’s en het aantal pagina’s van de lopende maand.

Over Anonimizer edities

Wat is het verschil tussen de Light Edition en de Professional Edition?

De Light Edition anonimiseert alle gegevens die in het kader van de AVG van belang zijn. Dit zijn:

 • Eigennamen
 • Adressen
 • Postcodes
 • Burgerservicenummers (BSN)
 • BTW-nummers
 • Telefoonnummers
 • E-mailadressen
 • Bankrekeningnummers (IBAN)
 • Handtekeningen

In de zogenaamde 'Altijd laten staan' lijst kunt u specifieke gegevens hiervan opgeven die nooit weggehaald moeten worden en mogen blijven staan. In de 'Altijd weglakken' lijst kunt u gegevens opgeven die altijd moet worden weggehaald, ook al leveren ze geen AVG-conflict op.

De Professional Edition biedt meer mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld voor verschillende soorten documenten verschillende regels voor anonimiseren opgeven. Zo kunt u brieven anders laten behandelen dan bouwtekeningen. Als een dossier betrekking heeft op een locatie - bijvoorbeeld zoals bij een bestemmingsplan - en het adres daarvan moet altijd wel zichtbaar blijven, dan kunt u kennisregels aanmaken die daarvoor zorgen. Hiervoor werkt u nauw samen met onze AI-specialisten, die informeren naar uw wensen. U krijgt dan een oplossing op maat.